SkiagraphiaSkiagraphia is een dansproject dat flamencodans, hedendaagse dans, kunst en muziek omarmt. De wereldpremière van Skiagraphia vindt plaats tijdens Julidans in Internationaal Theater Amsterdam op 12 juli 2022, 20:00.

Koop je kaart via deze link.
Als de dood de drijvende kracht achter het leven is, welke drijfveren blijven dan over wanneer je onsterfelijk bent? In de beeldende dansvoorstelling Skiagraphia ontmoeten we een man die de stap naar onsterfelijkheid heeft gemaakt. In een ingenieus decor van bewegende sculpturen onderzoeken flamencodanser Andrés Marín (de sterfelijke) en moderne danseres Kalin Morrow (de onsterfelijke) de menselijke drang om vast te houden aan het leven en wat daar van overblijft wanneer de levensduur onbeperkt is. Skiagraphia (schrijven met schaduw) is een spannende mix van flamenco, moderne dans, elektronische muziek en beeldende kunst.


Nadere toelichting
In deze interdisciplinaire productie staat de scheppingsmythe van Plinius centraal. Deze mythe gaat over de menselijke drang om vast te houden aan het leven. Hoofdthema’s zijn: transitie, verlies, rouw, loslaten, schepping en hoop. Skiagraphia brengt deze eeuwenoude mythe naar de toekomst en verbindt haar met de moderne ideeën van het transhumanisme. Deze filosofische stroming probeert te bereiken waar de mensheid van droomt: het voortzetten van het leven buiten onze vervaldatum, bijvoorbeeld door het uploaden van onze hersenen in digitaal format.

In Skiagraphia komen wij in aanraking met een personage die deze stap naar een eindeloos leven heeft gemaakt. Hij is gevrijwaard van zorgen over zijn beperkte levensduur en onderzoekt zijn kracht en mogelijkheden in zijn nieuwe, eeuwige versie. Maar als onsterfelijk personage mist hij ook de emoties die gepaard gaan met vergankelijkheid, verlies en dood. Hoe beleeft hij hoop? Hoe is het leven zonder verlies en rouw? Als de dood de drijvende kracht achter het leven is, welke drang heeft hij dan om te leven?


Het thema van herschepping wordt tastbaar gemaakt aan de hand van een ingenieus ontworpen decor. Dit bestaat uit een landschap van transformerende, geometrische sculpturen, die in beweging gezet kunnen worden door de performers. In dit decor wordt gewerkt met een mysterieus spel van licht- en schaduwwerking.
Makers
Het dansproject Skiagraphia is een initiatief van de Duits-Iraanse vormgeefster Siba Sahabi. Zij creëert limited design editions en kunstinstallaties, die onder meer getoond werden in de Saatchi Gallery in Londen en in het Museo Nacional de Bellas Artes in Buenos Aires. Met Skiagraphia produceert ze haar eerste dansproductie. Hiervoor bracht zij een internationaal en interdisciplinair team bij elkaar met o.a. de Spaanse flamencodanser Andrés Marín (een van de grote namen en vernieuwers van de Europese flamencocultuur), de Amerikaanse danseres Kalin Morrow (o.a. bekend van haar samenwerking met choreograaf Dunja Jocic), filmregisseur/dansdramaturg Marinus Groothof, en componist Renger Koning.


Artistiek Team:

Concept en algehele leiding: Siba Sahabi
Regie: Marinus Groothof
Choreografie en dans: Andrés Marín, Kalin Morrow
Dansstagiaires: Lotte Leppers, Quincy Otgaar, Dovilė Krutulytė
Muziek: Renger Koning
Decor / sculpturen: Siba Sahabi
Kostuums: Anne de Grijff
Lichtontwerp: Tom Visser
Technische coördinatie: Seb Jongejans
Techniek: Seb Jongejans, Niels Kingma


Productieteam:
Zakelijk leider: Paul Dijkema

Pr & marketing: Marleen Paping 
Technische coördinatie: TOT B.V. 
Sound engineer & technisch coördinator: Seb Jongejans
Licht technicus: Niels Kingma

ProductieSiba Sahabi Foundation
Productie-assistent: Rick Schippers

Dit project werd mogelijk gemaakt door: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, BNG Cultuurfonds, AFK, Zabawas en Fonds Podiumkunsten.
ZIE MEER:     Tournee & Toegangskaarten       
︎
   ︎  ︎  ︎  •  Siba Sahabi  •  info@sibasahabi.com  •  Amsterdam  •  +31 (0)6 141 734 37  •  stay informed with Siba Sahabi's newsletter